Про канабіс та канабіноїди

Хоча існує багато різних сленгових термінів для позначення зеленої вузьколистої рослини, яку ви можете знати, наукова назва цієї рослини – Cannabis sativa. Слово “канабіс” може використовуватися для опису будь-яких продуктів, виготовлених з цієї рослини. Рослини канабісу містять багато хімічних сполук, у тому числі групу, яка називається “канабіноїди”. З понад 100 канабіноїдів дослідники вивчають переважно два, які мають найбільший вплив на людину: тетрагідроканабінол (ТГК) і СБД.

Що таке тетрагідроканабінол (ТГК)?

Найвідоміші ефекти канабісу, такі як “кайф”, спричинені канабіноїдами ТГК. Термін “марихуана” конкретно відноситься до частин рослини Cannabis sativa, які містять ТГК.

ТГК класифікується як “конопля”. Станом на 2018 рік коноплі більше не визначаються федеральним урядом США як контрольована речовина. Як наслідок, на американському ринку спостерігається наплив продуктів, пов’язаних з коноплями. Ці продукти, як правило, продаються https://medcbd.com.ua/cbd-oil/ як СБД-продукти. 

Що таке каннабідіол (СБД)?

СБД, інший широко відомий канабіноїд, може легально продаватися в США, якщо його видобувають з конопель і продають згідно з відповідними правилами. СБД не має психоактивних властивостей і не викликає таких же ефектів, як ТГК. Крім того, СБД не має ефектів, які могли б призвести до потенційної залежності або ризику зловживання.

Чи схвалений СБД ? Епідіолекс. Цей пероральний розчин КБР був першим препаратом, що містить очищену речовину, отриману з конопель.Препарат схвалений для лікування нападів при рідкісних та тяжких формах епілепсії, синдромі Драве, синдромі Леннокса-Гасто та туберозному склерозі у пацієнтів віком від двох років і старше. Хоча було доведено, що Епідіолекс зменшує інші типи судом, він ще не був схвалений  для лікування цих нападів.Маринол та Синдрос. Ці два препарати містять дронабінол, синтетичну форму ТГК. Вони випускаються у вигляді капсул або оральних розчинів. Дронабінол впливає на частину мозку, яка контролює апетит, нудоту і блювоту, тому препарати мають кілька терапевтичних застосувань. Серед них – лікування нудоти і блювання у пацієнтів, які проходять хіміотерапію, та лікування втрати ваги у пацієнтів з ВІЛ.Цезамет містить набілон, синтетичну сполуку з хімічною структурою, схожою на ТГК. Як і дронабінол, ця капсула також впливає на ділянку мозку, яка контролює блювоту і нудоту.

Які наслідки прийому СБД?

Дослідження показують, що КБР має заспокійливу дію на нервову систему.

СБД також може змінювати настрій, оскільки впливає на серотонінову систему. Результати відрізняються у різних людей і залежать від типу продукту та дози.

На відміну від ТГК, СБД не викликає відчуття “кайфу”. Навіть великі дози СБД не викликають ефекту, подібного до ТГК. Крім того, кілька досліджень продемонстрували, що СБД знижує психоактивні ефекти ТГК.

Дослідження короткочасного вживання СБД показують, що пацієнти не відчувають абстиненції.

З якими захворюваннями може допомогти СБД?

На сьогоднішній день ефективність СБД у лікуванні епілепсії добре підтверджена дослідженнями. Інші ранні дослідження показують, що СБД також може допомогти в лікуванні шизофренії та розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин. Наразі недостатньо досліджень, щоб визначити ефективність СБД у лікуванні інших захворювань. Однак попередні дослідження показують, що СБД може допомогти при ряді розладів сну, включаючи безсоння.

Додаткові попередні дослідження показують, що СБД також може допомогти пацієнтам поліпшити сон і зменшити тривожність.

Які є ризики,коли приймаєш СБД?

Більшість негативних ефектів ліків та продуктів СБД є незначними. Наприклад, у пацієнтів, які вживають Епідіолекс, може виникнути діарея або інші шлунково-кишкові проблеми. Деякі люди можуть відчувати сонливість, коли приймають СБД. Інші негативні ефекти, пов’язані з СБД, можуть бути зумовлені взаємодією між СБД та іншими ліками, які приймає пацієнт.

Чи взаємодіє СБД з іншими рецептами?

СБД може взаємодіяти з іншими рецептами, які приймає людина. Зокрема, може уповільнити здатність печінки розщеплювати певні ліки. Крім того, використання СБД, а також трав або добавок може зробити пацієнта занадто сонливим.

Перед вживанням будь-якого продукту CBD проконсультуйтеся з лікарем. Повідомте лікаря про будь-які ліки, трави або добавки, які ви приймаєте, щоб він міг оцінити, чи може КБР спричинити негативну взаємодію. Ваш лікар зможе повідомити вам, чи є КБР життєздатним варіантом для досягнення ваших цілей у сфері охорони здоров’я.