Випробування драбин і сходів передбачено нормативними актами в галузі пожежної безпеки та охорони праці. Організатори та керівники виробництв та діяльності, пов’язаної із застосуванням сходів висувних, приставних та переносних опор сходового типу зобов’язані вживати заходів до перевірки цілісності, функціональності та безпеки пристроїв. Детальніше..


Зміст

  1. Випробування драбин і сходів
  2. Плановий регулярний огляд та поточна перевірка драбини та сходів
  3. Періодична перевірка драбини та драбини — терміни та особливості
  4. Ознаки дефектів під час періодичної та поточної перевірки сходів
  5. Рекомендації відповідальній особі при виявленні дефекту під час перевірки драбини та драбини
  6. Порядок та терміни випробувань сходів та драбин
  7. Особливості організації випробування сходів під навантаженням
  8. Документальне оформлення – Акт випробування драбин і сходів

Випробування драбин і сходів

Керівники виробництв повинні організувати перевірку драбин і сходів з наступною періодичністю:

  • для металевих – алюмінієвих та сталевих міжповірочний період становить 12 місяців;
  • для дерев’яних драбин, приставних, переносних та розсувних сходів міжповірочний період складає 6 місяців.

Періодичність перевірки сходів встановлена з урахуванням здатності матеріалів зберігати міцність та структурні властивості. Для металевих (алюмінієвих, легкосплавних) драбин передбачено більший у порівнянні з дерев’яними міжповірочний період.

Плановий регулярний огляд та поточна перевірка драбини та сходів

Перевірка драбин і драбин проводиться шляхом огляду та оцінки функціональності в порядку, визначеному стандартами. Процедурою перевірки передбачено дії для уповноваженої особи:

  • огляд сходів і драбин на предмет тріщин та інших ознак втрати цілісності конструктивних елементів та вузлів;
  • перевірка з’єднань та рухомих сполучень на наявність люфтів;
  • перевірка поверхонь на наявність задирок, деталей, що стирчать, здатних зачепитися за одяг або травмувати працівника;
  • перевірка стійкості на опорах, огляд опор драбини та приставної конструкції на предмет зношування;
  • звірка інвентарного номера драбини із записом у журналі.

Огляд сходів проводиться за тими ж правилами, у тому числі з перевіркою вузлів, що ковзають, висувних телескопічних сходів. Обов’язково виконується огляд сходів та перевірка драбин шляхом візуального огляду перед кожним використанням. Цей обов’язок покладається на самого працівника, який має користуватися пристосуванням.

Періодична перевірка драбини — терміни та особливості

Періодичний піврічний та річний огляд сходів та драбин доручається відповідальній особі з-поміж керівників підрозділів та керівного складу середньої ланки. При виявленні в процесі періодичного або поточного огляду сходів недоліків пристрій повинен бути спрямований на випробування з негайним, до отримання результатів припиненням експлуатації.

Уповноважена для перевірки особа для виявлення та фіксації недоліків та несправностей може використовувати засоби фото- та відеофіксації, вимірювальні інструменти. Встановити наявність люфту на зчленуваннях та з’єднаннях драбини та висувних сходів можливо шляхом створення короткочасного динамічного навантаження – розгойдуванням, складанням та розкладанням пристосування.

Ознаки дефектів під час періодичної та поточної перевірки сходів

Ознаки підвищеного зносу та ймовірної несправності драбини (складних, висувних сходів), які можна виявити при поточному та періодичному огляді:

  • конструктивні частини сходів мають видимі тріщини, на алюмінієвих і деталях видно вм’ятини, дерев’яні деталі розшаровуються вздовж і поперек волокна;
  • при створенні короткочасного навантаження на розгойдування металеві легкосплавні частини скриплять, драбини відхиляються від вертикальної осі;
  • при складанні та розкладанні сходів рухомі частини та з’єднання заклинюють, спостерігається люфт шарнірних з’єднань, відхилення напрямних висувних сходів від загальної поздовжньої осі;
  • є видимі пошкодження сходів, люфт у кріпленнях, стерто або відокремлюється захисне та протиковзне покриття сходів, щаблі зміщуються при створенні незначного навантаження;
  • відсутні деталі кріплення у з’єднаннях, видно тріщини у зварних швах;
  • несучі частини та сходи сходів деформовані;
  • відсутні або зношені протиковзкі черевики або накладки на опорах сходів, є розгойдування або відхилення від вертикальної осі, опори ковзають поверхнею;
  • на будь-якій з деталей або в з’єднаннях виявляються виступи, незафіксоване кріплення, задирки, за які працівник може зачепитися одягом або частиною тіла;
  • будь-яка з деталей та складових частин вільно відокремлюється від конструкції, що не передбачено інструкцією та описом виробника;
  • відсутні зазначені в описі сходів і драбини засоби фіксації у складеному та розкладеному стані, неспіввісні отвори для фіксації, є видимі ознаки порушення структури матеріалу навколо отворів.

Огляд драбин і драбин не слід припиняти при виявленні тільки однієї несправності або ознаки зносу. З практичної точки зору вигідніше виявити всі доступні для виявлення недоліки, щоб направити пристрій на ретельну перевірку з випробуванням та відповідно до вимог правил з охорони праці. Перевірка драбин після виявлення одного з недоліків повинна бути продовжена з обов’язковим вилученням пристосування з використання. Огляд сходів у поточному порядку працівником може проводитись на місці видачі (зберігання) або безпосередньо перед використанням на робочому місці.

Рекомендації відповідальній особі при виявленні дефекту під час перевірки драбини та драбини

Провести негайний огляд драбини необхідно, якщо в процесі використання були виявлені раніше не помічені ознаки з описаних вище. Даємо кілька практичних рекомендацій особам, відповідальним за стан драбин і драбин.

  1. Виявивши при огляді драбини та драбини ознаки несправностей, негайно припиніть її використання. Якщо недоліки виявлені в процесі експлуатації, про що вам доповіли працівники, негайно вилучіть (замініть) пристрій та помістіть його на зберігання до випробувань.
  2. Призначте випробування на найближчий час, організуйте зберігання несправних сходів так, щоб вони не були випадково отримані працівниками. Визначте місце пошкодження, зробіть бирку з описом проблеми.
  3. Не зберігайте сходи та драбини, які підлягають випробуванню за станом або терміном спільно з використовуваними пристроями.
  4. Вживіть заходів до того, щоб несправність, ознаки зносу та деформації були зафіксовані та ретельно описані, виділені або помічені на об’єкті.

Це практичні рекомендації, від дотримання яких залежить можливість запобігти травмуванню працівників, що завжди призводить до значних втрат у вигляді штрафів чи кримінального переслідування відповідальних осіб.

Порядок та терміни випробувань сходів та драбин Укр-Стандарт

Не порушуйте порядок та періодичність випробування сходів, якщо їх багато, організуйте окреме зберігання пристосувань, для яких настав термін випробувань, виведіть їх з експлуатації та проведіть випробувальні роботи комісійно одразу для всіх предметів. Зверніть увагу, що вантажі для створення статичного навантаження слід промаркувати та періодично перевіряти на відповідність ваги.

Випробування драбин і сходів повинні проводитись відповідно до правил і вимог, у визначеному порядку, із встановленою періодичністю та в нормативні терміни, з використанням регламентованих методів та пристроїв. Випробування приставних сходів відрізняється від аналогічної перевірки драбин точками додатка навантаження та обов’язковою умовою – встановленням у робоче положення з опорою на горизонтальну та вертикальну поверхню під кутом 75 градусів.

Терміни випробування сходів і драбин відраховуються з дня введення в експлуатацію і встановлюються, виходячи з періодичності 1 раз на 5 років. При проведенні випробування сходів зі статичним навантаженням раніше встановленого терміну (за результатами огляду з виявленням дефектів) наступне випробування призначається з відліком періоду 5 років від останнього позапланового (за фактичною датою).

Особливості організації випробування сходів під навантаженням

Під час проведення випробувань сходів застосовується методика створення статичного навантаження. Особливості процесу та оформлення результатів:

  • на нижній щабель створюється вагове зусилля 200 кгс з періодом експлікації навантажувача не менше 2 хвилин;
  • на кожну тятиву сходів створюється навантаження не менше 100 кг з експлікацією 2 хвилини;
  • випробування приставних драбин і драбин проводиться з навантаженням середнього ступеня вагою не менше 120 кг;
  • для випробування розсувних сходів створюється додаткове навантаження на середній ступінь середнього коліна 200 кгс з експлікацією від 2 до 10 хвилин.

Під впливом навантаження сходи не повинні деформуватися, руйнуватися, зміщуватися на рівній основі, ковзати по стіні. Рекомендується випробування сходів приставних проводити з використанням капітальної вертикальної поверхні, що не має деформаційного запасу під навантаженням. Горизонтальна поверхня під сходами повинна прогинатися, зміщуватися, мати забруднень і дефектів.

Документальне оформлення – Акт випробування драбин і сходів

Дата випробування сходів зазначається в Акті, який оформляється комісійно. У документ вноситься опис порядку та правил випробувань, опис підвісних та накладних навантажувачів (стендів), список виявлених дефектів. Вказується дата наступних випробувань та інвентарний номер виробу. Термін випробування сходів регламентований, при цьому порядок, мінімальні та максимальні навантаження, особливості перевірки пристосування під час випробувань описуються виробником з документації на виріб та підлягають виконанню із зазначенням в Акті (додатком копії опису, техпаспорту, інструкції виробника). Випробувальні стенди для сходів підлягають періодичному перевіренню, вантажі необхідно переважувати.