Вдалий фудпейрінг – запорука гастрономічної насолоди та повного розкриття вина. Звісно, однією із найпопулярніших закусок до вина є сир. Але як правильно поєднувати різні сири із різними винами?

Насичене червоне вино із сиром

Такі вина, як каберне совіньйон, сіра та зінфандель чудово поєднуються з сирами аналогічної інтенсивності. Підбирайте тверді, трохи солоніші сири.

Найкраще каберне совіньйон поєднується з витриманим чеддером та гострими сирами. Наголосити на відтінках тютюну в букеті сіри найлегше підкопченим сиром. Яскрава та фруктова гарнача ідеальна у парі з витриманим протягом чотирьох місяців іспанським манчего.

Інші варіанти сирів для поєднання з насиченими червоними винами

  • витримана гауда
  • екстра витриманий чеддер
  • підкопчений чеддер чи гауда
  • баскський сир із овечого молока
  • гран падано
  • фіоре сардо
  • пекорино
  • манчего

Легке червоне вино із сиром

Легкі червоні вина, як, наприклад, піно нуар або гама, добре подавати з тонко ароматизованими сирами з митою кіркою, а також напівтвердими з горіховими відтінками у смаку. Грюйєр є ідеальним прикладом сиру з яскраво вираженими горіховими нотами. Напівм’який сир таледжіо має не надто інтенсивні аромати, у зв’язку з чим також зможе скласти гарну пару таким винам. Якщо ви віддаєте перевагу м’якішим сирам, то спробуйте м’які зрілі сири брі або камамбер.

Хороше правило, яке однозначно спрацює в будь-якому випадку: «що ароматніше вино, тим пахучий сир». Досить просте вино заграє по-новому у поєднанні з ароматним сиром.

Інші варіанти сирів для поєднання з легкими червоними винами:

  • конте екстра
  • швейцарський
  • якліт
  • проволоні
  • качокавалло
  • сен-нектер
  • пон-л’евек
  • оссо-іраті
  • ночерине
  • фонтіна
  • Брі
  • камамбер
  • кулом’є
  • розкеру
  • таледжіо

Біле вино та сир

Білі вина зазвичай добре поєднуються з більшою кількістю сирів, ніж червоні. Це з тим, що білі вина позбавлені танінів, що робить їх простіше поєднання. Єдиний вид сиру, який не складе вдалої пари білому вину, це сир із блакитною пліснявою. Найчастіше такий сир звучить яскравіше, ніж вино. З рештою таких проблем не буде.

Французькі козячі сири досить щільні і мають текстуру схожу на крейду у зв’язку з високим вмістом кальцію. У міру визрівання вони розвивають гостроту, яка допомагає скласти фантастичну пару з совіньйоном блан і шардоне без витримки в дубі. 

У Венето розташовуються виноградники, засаджені сортом гарганегу, з якого вина Соаве. Це свіже вино з гіркуватими нотами мигдалю. Саме ці відтінки роблять це вино напрочуд вдалою парою молодому азіаго. 

Напівсухі види рислінгу (німецький рислінг з Мозеля, наприклад) чудово поєднуються з фондю. 

Яке вино підходить до сиру з пліснявою

Сири з блакитною пліснявою

Як ми вже писали вище, солодкі вина вдало контрастують із гострими пахучими сирами. Крім порто, до дорблю або горгонзоли чудово підійдуть десертні вина з сортів семильон, рислінг, блан. Зрілий сир цілком можна доповнити і червоним вином, наприклад, каберне совіньйоном.

Брі та його молодший брат камамбер чудово пасуватимуть до витриманого шардоне з маслянистою текстурою, або до вин із фруктовими ароматами. Спробуйте піно нуар з Нової Зеландії, Чилі чи Бургундії.

Підібрати смачний сир до вина вам допоможе магазин хліб і вино