Кухонний простір неможливо уявити без мийки. Це місце, де відбуваються основні процеси підготовки до приготування та після: миття овочів, розморожування м’яса або риби, миття посуду після обіду або вечері. Щоб правильно підібрати кухонні мийки, потрібно знати деякі нюанси.

Вибір мийки: основні критерії

Перед тим як купити мийки на кухню, потрібно створити перелік вимог до них, виходячи з особистих уподобань. Набагато простіше відштовхуватися від основних критеріїв.

Форма

Мийки бувають:

  • круглі;
  • квадратні;
  • прямокутні;
  • трапецієподібні.

Кожен вид має певні переваги та недоліки. Квадратні та круглі вважаються універсальними та підходять для будь-якої кухні. Але дизайн у них зазвичай досить банальний та мінімалістичний. Прямокутні більш місткі, ніж попередні дві форми, та чудово підійдуть для вузьких стільниць. Можна також придбати незвичайні форми, наприклад, 5-кутні.

Кількість чаш

Кількість може варіюватися в залежності від виробника, від 1 до 4. Чим більше чаш, тим комфортніше буде використання. Одна чаша підійде для невеликих стільниць, дві – більш місткі та функціональні, а три або чотири – стануть кращим вибором для великої родини.

Глибина чаші

Оптимальною вважається глибина у 20 см. У цьому випадку вода не буде бризкати на поверхню. Мінімальною глибиною є 15 см, лише при цьому значенні миття посуду стане комфортним.

Спосіб встановлення

Мийки можуть бути накладними, врізними, підстільними або вбудованими. Вибір залежить від замовника, але останні варіанти є найбільш стильними та мають чудовий вигляд на великій стільниці.

Матеріал

Найбільш доступною є нержавіюча сталь, вона не боїться високих температур та має довгий експлуатаційний термін. Кераміка виглядає елегантніше, цей матеріал є екологічним та не виділяє шум води. Натуральне або штучне каміння – дорожчий варіант та рекомендується у великі кухні.

Це основні критерії, які допоможуть обрати мийку. Якщо вам потрібно просто замінити стару на нову, то ви чітко знаєте переваги або недоліки старої мийки та будете відштовхуватися від цієї інформації.

Додаткові особливості вибору

Є ще кілька критеріїв які не є обов’язковими, але їх наявність значно спростить користування.

Наявність бокового крила зробить мийку практичнішою, на ньому можна мити продукти або ставити посуд сушитися. Крім того, крило додатково захищає стільницю від пошкоджень.

Колір мийки залежить від кольорів інтер’єру. В деяких випадках колір залежить від матеріалу виготовлення. Найкраще підбирати колір мийки під колір стільниці.

Діаметр зливу впливає лише на одне – чи буде в ньому подрібнювач відходів. Але пункт не є необхідністю. 

Перед покупкою добре обдумайте всі переваги та недоліки тієї чи іншої моделі, щоб зробити правильний вибір.