Серед асортименту світлотехнічних приладів окремими яскравими представниками є матричні світлодіодні прожектори. Пристосування широко використовуються в різних сферах. Але усі вони мають єдину здатність — створення спрямованого концентрованого світлового потоку.

Завдяки оптичній системі лінз та відбивача, лед прожектори можуть створювати різні освітлювальні ефекти. Вони здатні створити необхідну атмосферу та задати тон концерту, виставі, святу тощо.

В яких сферах використовуються вироби

Завдяки світлодіодним прожекторам можна вирішити безліч освітлювальних питань. Найпростіші з них – освітлення промислових цехів, площ, паркувань, заміських ділянок. Більш фантазійні – підсвічування пам’яток архітектури, парків, садів, басейнів, фонтанів.

Завдяки можливостям LED прожекторів, їм знаходять застосування в рекламному бізнесі. Вони добре показують себе при створенні  об’ємних багаторівневих конструкцій, дозволяють гратися зі світлом і кольором. Завдяки світлодіодним прожекторам легко вирішується організація сценічного освітлення на виставках та концертах.

Класифікація виробів за видом світла

Лед прожектори кріпляться переважно на стовпи та стіни для отримання освітлення білого кольору. За шкалою Кельвіна воно може бути:

  • теплим – до 3500;
  • нейтральним – 3500-5300;
  • холодним – понад 5300.

У більшості випадків зручним є нейтральне біле світло, яке відповідає природному денному. Холодне сприяє підвищенню активності, тоді як тепле розслаблює, заспокоює. Світлодіоди, що використовуються в прожекторах, можуть бути RGB (кольорові) або люмінофорні.

RGB-світлодіоди здатні випромінювати світло різних кольорів, і навіть давати біле світло. Але передача кольору при цьому знижується. Тому для створення звичного освітлення більш ефективними є люмінофорні світлодіоди синього або фіолетового кольору. RGB-прожектори широко використовуються для ландшафтного, сценічного, рекламного освітлення.

Конструктивність і потужність

Купити світлодіодний прожектор можна таких видів:

  • SMD – поверхневого монтажу;
  • COD – матричний.

COD діоди дають більший світловий потік, ніж SMD. Це дозволяє створювати компактні освітлювальні прилади, але при цьому зберігати необхідні показники потужності.

Різні цілі потребують різної яскравості світла. У зв’язку з цим виробники розробили цілу лінійку потужностей. Вона може бути 10, 20 Вт і навіть 150, 200 Вт – в залежності від необхідного освітлювального потоку вибирається певна потужність виробу, здатного впоратися з поставленим перед ним завданням.

Якщо потрібен економічний та функціональний led прожектор, варто віддати перевагу виробам з датчиком руху та освітленості. Вони стануть у нагоді, коли немає потреби в постійному освітленні об’єкту. Як результат, не доведеться переплачувати за електроенергію. Проста гнучка система керування дозволяє налаштувати конструкції таким чином, щоб вони не реагували на тварин, атмосферні умови.

Плюси пристосувань

Матричний прожектор має корпус, не схильний до корозії. Завдяки надійній конструкції, він невразливий до механічних пошкоджень, атмосферних явищ. Потужний потік, створюваний таким пристроєм, висвітлить територію за будь-яких погодних умов.

Вироби економічно споживають електроенергію. Варіативність одержуваного спектру світла дає унікальну можливість для створення неймовірних за красою та складністю освітлювальних конструкцій. Відсутність у складі небезпечних речовин виключає потребу в особливій утилізації. Монтаж виробів простий, достатньо базових знань з електротехніки. Термін служби — понад 60000 годин. Можуть застосовуватися при температурі від -40 до +50 і навіть мати більший діапазон робочих температур.